Konkurrenskraft från vetenskapligt baserade naturmålsättningar

Publicerat 20.6.2024

De flesta företagen och organisationerna är beroende av naturresurser som råvaror, tillgång till vatten och en ren miljö. Ekosystemtjänster som tillhandahålls av naturen, såsom livsmedelsproduktion, pollinering, vattenresurser, luftrening och översvämningsskydd, är också viktiga i många verksamheter. Samtidigt påverkar företag och organisationer naturen genom sina egna aktiviteter.

Naturen och klimatet är nära sammanflätade. Förlusten av biologisk mångfald och nedbrytningen av ekosystem kan bidra till att påskynda klimatförändringarna och tvärtom. Precis som klimatmålsättningar nu är en pelare för hållbar verksamhet, är det också värt att inkludera miljöpåverkan i sin affärsstrategi. Vetenskapligt baserade naturmålsättningar minskar miljöriskerna, förbättrar företagets image och skapar långsiktigt värde. När man lägger upp naturmålsättningar är målet att agera inom planetens bärkraft.

Nuförtiden är finansiärer också intresserade av naturrisker och deras ekonomiska påverkan, så företagens arbete med naturfrågor kan ha en betydande inverkan på tillgången till finansiering i framtiden.

Science Based Targets for Nature (SBTN) har utvecklats i linje med Science Based Targets (SBT) för klimatmålsättningar, men med fokus på att skydda biologisk mångfald och ekosystem. SBTN-ramverket hjälper företag och organisationer att sätta vetenskapligt baserade naturmål. Målen ska vara ambitiösa och svara på behoven att bekämpa naturkrisen.
SBTN uppmuntrar organisationer att åta sig konkreta åtgärder som skyddar och återställer biologisk mångfald och bidrar till bevarandet av ekosystemtjänster. Att lägga upp målsättningar kan till exempel handla om att minska påverkan från den egna verksamheten, öka hållbarhet i leveranskedjan eller investeringsbeslut.
SBTN har publicerat mer detaljerade riktlinjer för de första tre faserna i processen samt för delområdena för sötvatten och markanvändning. Mer detaljerade riktlinjer för andra områden, dvs. biologisk mångfald och havsanvändning, kommer att publiceras 2025. Inom en snar framtid kommer företag att kunna lämna in sina naturmålsättningar för formellt godkännande till SBTN.
Skilda specifika riktlinjer planeras också för städer, vilka förväntas publiceras 2025.

Var ska man börja?

Olika metoder och indikatorer för att bedöma påverkan på naturen är under utveckling. Det viktigaste är inte vilken metod som används, så länge arbetet innefattar en grundlig bedömning av företagets egen verksamhet och leveranskedja, samt ger vetenskapligt motiverade naturmålsättningar. Ett bra sätt att påbörja arbetet är att utgå ifrån ramverket utvecklat av det internationella Science Based Targets-nätverket. Målgruppen är främst företag med betydande påverkan på naturen och en omsättning på mer än 50 miljoner USD, men ramverket ger även andra aktörer verktyg för att utveckla naturarbetet. Om SBTN-ramverket följer modellen för klimatmålsättningar kan mindre företag senare förvänta sig att nätverket publicerar en förenklad modell för att lägga upp naturmålsättningar.

De fem stegen i SBTN-processen

Den vetenskapliga motiveringen av målsättningarna är utgångspunkten för SBTN-ramverket. Detta baseras på omfattande vetenskaplig forskning som kartlägger tillståndet för biologisk mångfald, hotade arter, förlust av ekosystem och liknande aspekter. Baserat på denna information kan företag sätta mål som är förenliga med hållbar användning av naturresurser och hjälpa till att bromsa förlusten av biologisk mångfald.

SBTN-ramverket delar in naturarbetet i fem faser:

  • Utvärdera. Genomför en väsentlighetsbedömning och kartläggning av värdekedjan.
  • Tolka och prioritera. Baserat på det första steget, välj de områden där åtgärder kan vidtas omedelbart och där effektivitet kan uppnås.
  • Mäta, sätta mål och offentliggöra. Bedöm baslinjen, gör en observationsplan, sätt mål och rapportera om dem.
  • Agera. Vidta åtgärder enligt AR3T-hierarkin; Undvik, minska, återställ/återupprätta, och mer.
  • Övervaka. Övervaka framstegen mot målen, rapportera och verifiera.
AR3T-hierarkin i SBTN-ramverket. Källa: Resources – Science Based Targets Network

SBTN har byggts i linje med många andra ramverk och rekommendationer för naturarbete, t.ex. Task Force for Climate-Related Financial Disclosures (TCFD), Global Biodiversity Framework, SBTi för klimatmålsättningar, EU-taxonomi, etc. SBTN-ramverket är fortfarande under utveckling och riktlinjerna utvecklas vidare. Företag uppmuntras dock att börja arbeta redan i detta skede, eftersom arbetet med naturfrågor tar tid och åtgärder behövs snabbt för att bekämpa biodiversitetskrisen. Företag i framkant belönas med möjligheten att påverka den slutliga utformningen av ramverket och ökad konkurrenskraft.

SBTN-processens faser. Källa: Resources – Science Based Targets Network

Vill du ha hjälp med att utvärdera företagets påverkan på naturen och lägga upp målsättningar? Ta kontakt!