Publicerat 2.7.2024
Hållbarhetsregleringen skärps och även små och medelstora företag (SMF) måste ta ansvar för att tillfredsställa kunder och finansiärer. Det är också förväntat att kraven kommer att öka inom en snar framtid genom lagstiftning.
För att lösa klimat- och naturkrisen behövs åtgärder från alla. Tidigare har miljöarbete setts som ett sätt att förbättra företagets varumärke, men snart kommer det att vara en nödvändighet för lönsam affärsverksamhet. När de stora företagens hållbarhetsreglering skärps genom direktivet för hållbarhetsrapportering (CSRD), kommer effekterna att genom underleverantörskedjan och intressentrelationer också att påverka mindre företag. Konsumenterna frågar också i ökande grad efter hållbarhetsinformation från företag. Finansiärer förväntar sig dessutom att företagen agerar på ett hållbart sätt.
Kort om CSRD
Vad?
EU:s nya hållbarhetsrapporteringsdirektiv, CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), trädde i kraft i början av 2023 och inför rapporteringsskyldigheter för över 50 000 företag inom EU.
Varför?
Direktivets syfte är att göra företagens hållbarhetsarbete mer transparent och rapporteringen mer jämförbar.
Vem omfattas?
Rapporteringsskyldigheten införs stegvis:
Räkenskapsår 2024: Stora börsbolag som redan omfattas av icke-finansiell rapportering (NFRD).
Räkenskapsår 2025: Företag som uppfyller minst två av följande kriterier: över 250 anställda, en omsättning på över 40 miljoner euro per år eller en balansomslutning på över 20 miljoner euro per år.
Räkenskapsår 2026: Alla noterade små och medelstora företag med en tvåårig övergångsperiod.
Vad förändras jämfört med tidigare?
CSRD ersätter direktivet om icke-finansiell information (NFRD) och medför följande förändringar:
- Antalet företag som omfattas utökas
- Standardiserade rapporteringskrav (ESRS) införs
- Obligatorisk granskning av oberoende revisor
- Krav på maskinläsbarhet
Rätt tid att börja hållbarhetsarbetet är senast nu
Även om hållbarhetsrapportering ännu inte krävs genom lagstiftning a alla företag, är det klokt att förbereda sig. Till att börja med är det bra att utreda vad CSRD-direktivet innebär för ditt företag och vilken tidsplan som gäller. Kommer det vid någon tidpunkt att bli direkt obligatoriskt genom lagstiftning eller indirekt genom möjliga intressentkrav och när I så fall? Grunden för hållbarhetsrapporteringen är en bedömning av dubbel väsentlighet, det vill säga företagets hållbarhetspåverkan utåt samt de hållbarhetsrelaterade ekonomiska risker och möjligheter som påverkar företaget utifrån. Detta inkluderar också påverkan relaterat till värdekedjan samt en bedömning av intressenternas förväntningar. Endast de faktorer som är relevanta för företagets verksamhet tas med i rapporteringen. Därefter identifieras nödvändiga uppgifter, data samlas in och en hållbarhetsutredning upprättas. En hållbarhetsutredning som görs enligt lagens ramar kräver en oberoende revisors granskning.
Inte endast en skyldighet utan också en möjlighet att utveckla affärsverksamheten
Hållbarhetsregleringen bör inte ses som enbart pappersarbete och det extra arbete som det medför bör inte avskräcka. Kraven från regleringen kan vara en möjlighet att granska verksamheten bredare och undersöka vilka fördelar som kan uppnås genom att beakta klimat- och miljöpåverkan. Olika åtgärder för att öka hållbarheten, som effektivitet i verksamheten, energi- och materialanvändning, kan leda till direkta kostnadsbesparingar. Genom att ändra affärsmodeller kan också många nya affärsmöjligheter uppstå, exempelvis olika lösningar inom cirkulär ekonomi.
Om ni funderar på hur hållbarhetsregleringen påverkar er verksamhet, ta kontakt!