Kilpailukykyä tiedeperusteisista luontotavoitteista

Julkaistu 20.6.2024

Useimmat yritykset ja organisaatiot ovat riippuvaisia luonnonvaroista, kuten raaka-aineista, veden saatavuudesta ja puhtaasta ympäristöstä. Myös luonnon tarjoamat ekosysteemipalvelut kuten ravinnontuotanto, pölytys, vesivarannot, ilman puhdistus ja tulvasuojelu ovat olennaisia monessa toiminnassa. Samalla yritykset ja organisaatiot vaikuttavat luontoon oman toimintansa kautta.

Luonto ja ilmasto ovat läheisesti yhteydessä toisiinsa. Luonnon monimuotoisuuden väheneminen ja ekosysteemien heikentyminen voivat vaikuttaa ilmastonmuutoksen kiihtymiseen ja toisinpäin. Yhtä lailla kuin ilmastotavoitteet ovat nykyään kestävän liiketoiminnan tukipilari, myös luontovaikutusten nostaminen liiketoiminnan strategiaan kannattaa. Tiedeperusteisilla luontotavoitteilla vähennetään ympäristöriskejä, parannetaan mainetta ja luodaan pitkäaikaista arvoa. Luontotavoitteiden asettamisessa pyritään toimintaan planeetan kantokyvyn rajoissa.

Luontoriskit ja niiden taloudelliset vaikutukset kiinnostavat nykyään myös rahoittajia, joten yritysten luontotyö voi jatkossa olennaisesti vaikuttaa rahoituksen saatavuuteen.

Science Based Targets for Nature (SBTN) on kehitetty vastaavasti kuin Science Based Targets (SBT) ilmastotavoitteet, mutta keskittyen biodiversiteetin ja ekosysteemien suojeluun.

SBTN-viitekehys auttaa yrityksiä ja organisaatioita asettamaan tieteellisesti perusteltuja luontotavoitteita. Tavoitteiden tulisi olla kunnianhimoisia ja vastata luontokriisin torjunnan tarpeisiin.

SBTN kannustaa organisaatioita sitoutumaan konkreettisiin toimiin, jotka suojelevat ja palauttavat luonnon monimuotoisuutta sekä edistävät ekosysteemipalveluiden säilyttämistä. Tavoitteiden asettaminen voi koskea esimerkiksi oman toiminnan vaikutusten vähentämistä, hankintaketjun kestävyyttä tai investointipäätöksiä.

SBTN on julkistanut tarkempaa ohjeistusta kolmelle ensimmäiselle työvaiheelle ja osa-alueille makean vesi ja maankäyttö. Muiden osa-alueiden, eli biodiversiteetin ja merenkäytön tarkemmat ohjeistukset julkistetaan 2025. Yritykset voivat lähitulevaisuudessa lähettää luontotavoitteensa virallisesti hyväksyttäväksi SBTN:lle.

Myös kaupungeille suunnitellaan erityistä ohjeistusta, joka näillä näkymin julkistetaan vuonna 2025.


Mistä aloittaa?

Eri menetelmiä ja mittareita luontovaikutusten arviointiin on kehitteillä. Olennaisinta ei ole mitä menetelmää käyttää, kunhan sillä pyritään perusteelliseen arviointiin yrityksen oman toiminnan ja toimitusketjun osalta, sekä perustelemaan asetettuja luontotavoitteita tieteellisesti. Hyvä tapa aloittaa on hyödyntää kansainvälisen Science Based Targets Networkin kehittämää viitekehystä (SBTN). Kohderyhmänä on ensisijaisesti yritykset, joilla on merkittäviä luontovaikutuksia ja yli 50m USD liikevaihto, mutta kehys antaa myös muille toimijoille työkaluja luontotyön kehitykseen. Mikäli SBTN viitekehys seuraa ilmastokehyksen mallia, pienemmille yrityksille saattaa myöhemmin tulla yksinkertaistettu malli luontotavoitteiden asettamiselle.

SBTN-prosessin viisi vaihetta

Tavoitteiden tieteellinen perustelu on keskeinen osa SBTN-viitekehystä. Tämä perustuu laajaan tieteelliseen tutkimukseen, joka kartoittaa luonnon monimuotoisuuden tilaa, uhanalaisia lajeja, ekosysteemien häviämistä ja muita vastaavia näkökohtia. Näiden tietojen pohjalta yritykset voivat asettaa tavoitteita, jotka ovat yhteensopivia luonnonvarojen kestävän käytön kanssa ja auttavat hidastamaan biodiversiteettikatoa.

SBTN-viitekehys jakaa luontotyön 5 eri vaiheeseen:
1) Arvioi. Tee olennaisuusarviointi sekä arvoketjun kartoitus.
2) Tulkitse ja priorisoi. Valitse ensimmäisen vaiheen perusteella ne osa-alueet, joilla toimenpiteitä voi tehdä heti ja joilla saadaan vaikuttavuutta.
3) Mittaa, aseta tavoitteet ja julkista. Arvioi lähtötilanne, tee tarkkailusuunnitelma, aseta tavoitteet ja raportoi niistä.
4) Toimi. Tee toimia AR3T-hierarkian mukaisesti; vältä, vähennä, ennallista/uudista, ja muuta.
5) Seuraa. Seuraa edistystä tavoitteiden osalta, raportoi ja todenna.

Kuva 1. SBTN viitekehyksen AR3T-hierarkia. Lähde: Resources – Science Based Targets Network
SBTN viitekehyksen AR3T-hierarkia.
Lähde: Resources – Science Based Targets Network

SBTN on rakennettu linjassa monien muiden luontotyön viitekehysten ja suositusten kanssa, esim. Task Force for Climate-Related Financial Disclosures (TCFD), Global Biodiversity Framework, SBTi ilmastotavoitteet, EU-taksonomia ym. SBTN viitekehys on edelleen kehitysvaiheessa ja ohjeistusta tarkennetaan jatkuvasti. Yrityksiä kannustetaan kuitenkin aloittamaan työ jo tässä vaiheessa koska luontotyö vie aikaa ja toimia luontokriisin torjumiseen tarvitaan nopeasti. Etulinjassa toimivat yritykset palkitaan mahdollisuudella vaikuttaa viitekehyksen lopulliseen muotoiluun ja paremmalla kilpailukyvyllä.

SBTN-prosessin vaiheet. Lähde: Resources – Science Based Targets Network


Haluatko apua luontovaikutusten arvioinnissa ja tavoitteiden asettamisessa? Ota yhteyttä!