Publicerat 14.8.2024
Kanske har du sett modeordet ”regenerativ” användas i olika sammanhang och undrat vad det egentligen betyder? Det finns säkert flera tolkningar av vad regenerativ verksamhet innebär, men den övergripande idén är att gå från att endast begränsa negativa effekter till att uppnå positiva effekter, dvs. att vara nettopositiv. Denna blogg sammanfattar synpunkter från utvalda vetenskapliga artiklar om regenerativt företagande (se referenser) och presenterar de mest relevanta aspekterna.
Regenerativ = nettopositiv
De flesta företag idag vill vara hållbara, med fokus på att minska verksamhetens fotavtryck. Vissa företag strävar efter cirkulära affärsmodeller, vilket innebär att de försöker stänga, sakta ner och minska resursflöden, vilket resulterar i ett resurseffektivt och självförsörjande system. Om målet är en regenerativ verksamhet innebär det att man implementerar strategier som går utöver att begränsa negativa effekter till att återställa, bevara och förbättra naturliga och sociala system, vilket leder till nettopositiv påverkan. 1
Skapa värde för alla intressenter, inte bara aktieägare
Ett regenerativt tillvägagångssätt kräver en helhetssyn på affärsmiljön och verksamheten. Tre huvudprinciper för regenerativt företagande inkluderar: 2
- Skapa värde för alla intressenter snarare än bara aktieägare
- Fånga värdet av naturligt, socialt och kulturellt kapital i varje steg av produktionen. Detta inkluderar inte endast att mäta verksamhetens negativa påverkan, dvs. fotavtrycket, utan även de positiva effekterna, dvs. handavtrycket.
- Synliggör kostnader för externaliteter* som uppstår vid produktion av produkter och tjänster för att avslöja det verkliga priset av produkter.
Vad vinner företaget?
Linjära och degenerativa affärsmodeller med överexploatering av naturresurser har minskat planetens naturliga kapacitet till förnyelse. Att göra alla verksamheter hållbara och cirkulära räcker inte längre; istället måste vi sikta på att återuppbygga (regenerera) för att säkerställa planetens och våra civilisationers framtida välfärd. Men vad vinner företag på detta? Implementering av regenerativa affärsstrategier an ge direkt affärsnytta, eftersom det leder till ökad resiliens för att klara framtida externa påfrestningar, såsom klimatkatastrofer och relaterade konflikter. Det är också en möjlighet att upptäcka synergier med partners och nya affärsmöjligheter. Ett företag kan med andra ord framtidssäkra verksamheten genom att utvärdera sitt eget förhållande till naturen och samhället samt hitta en väg till att bli nettopositiv. Att ha en helt regenerativ verksamhet då man verkar i ett större linjärt system kanske inte är möjligt, men när fler och fler företag tar små steg i den riktningen, kan vi i slutändan skapa större systemförändringar.
Exempel på regenerativa affärsmodeller
Hur ett företag kan övergå till regenerativa affärsverksamhet beror på typen av verksamhet och miljöförutsättningarna. Här är exempel på olika regenerativa affärsmodeller som redan tillämpas internationellt. 1
Regenerativt ledarskap kan genom att hjälpa leverantörer att övergå till regenerativa metoder kan vara ett bra sätt att förändra påverkan av en befintlig värdekedja och affärsmodell. Transparens i leverantörskedjan kan göra det möjligt för konsumenter att fatta bättre informerade beslut om de varor de köper. Företag kan använda sina vinster och sitt sociala inflytande för att regenerera världen runt omkring dem genom återinvestering av vinster i natur och samhälle samt förespråka nya handlingssätt.
Ansvarsfull upphandling hjälper till att stärka leverantörer och deras samhällen. Detta kan exempelvis omfatta att stödja små företag och bönder inom en leverantörskedja, att erbjuda rättvis ersättning till bönder och att säkerställa spårbarheten av ingredienser och råvaror. Långsiktiga åtaganden mellan företag och deras leverantörer hjälper till att minska risker som annars skulle kunna hindra ekonomiska investeringar inom en leverantörskedja.
Regenerering av natur består av en serie åtgärder som syftar till att förbättra den naturliga världens hälsa. Det kan till exempel omfatta regenerativa jordbruksmetoder för att öka jordens hälsa och motståndskraft, eller att återställa skogar så att flora och fauna kan frodas. Social regenerering syftar till att regenerera mänskliga ekosystem. Exempel på konkreta åtgärder inkluderar rättvis handel och att involvera samhällen längs leverantörskedjan i beslutsprocesser, att erbjuda rättvisa och jämlika arbetsförhållanden och skapa förutsättningar för att samhällen kan blomstra.
Företag kan påverka kunder positivt genom att utveckla produkter som främjar människors hälsa och välbefinnande. Detta kan innebära att använda naturliga, ekologiska eller säkra ingredienser, eller att skapa produkter som förbättrar levnadsförhållandena.
Företag som fokuserar på sina anställda förbättrar arbetsvillkor, liv och välbefinnande för sina anställda. Oftast handlar det om rättvisa löner, rättvisa arbetsförhållanden och möjlighet att delta i beslutsfattandet. Det kan också inkludera tjänster som bidrar till anställdas fysiska och mentala hälsa. Det kan också innefatta anställning och utbildning av personer som av lika orsaker har svårt att ta sig in i arbetslivet.
Vilka är pionjärerna inom regenerativa affärsmodeller?
Regenerativ verksamhet är oftast associerat med affärssektorer som är mycket beroende av naturkapital och ekosystemtjänster. Därför finns det främst företag inom livsmedels-, konsumtionsvaru- och modebranschen bland dem som redan tillämpar regenerativa affärsmodeller. 1
De flesta exempel på regenerativa affärsmodeller återfinns antingen bland små företag eller mycket stora företag. Små företag behöver differentiera sig från konkurrensen och kan göra det genom att hitta nya sätt att skapa värde. Större företag å andra sidan har råd att experimentera med nya affärsmodeller.
Det finns ingen perfekt lösning som passar alla
Hur man implementerar regenerativa åtgärder i affärsstrategin beror på typen av verksamhet och den miljömässiga och samhälleliga kontexten. För vissa företag kan regenerering inkluderas i verksamhetens kärna och tillämpas på alla nivåer. För andra är det rätta sättet att börja med regenerativa initiativ för en gradvis övergång, med start från det mest relevanta området att agera på.
Dessa är de tre nyckelstegen för att implementera regenerativa metoder:
- Känn ditt utgångsläge och sätt upp mål: Det bästa sättet att börja är att bedöma verksamhetens status och sammanhang. Detta inkluderar att kartlägga relevanta intressenter och förstå vilka beroenden och påverkan verksamheten har i relation till omvärlden (läs mer om t.ex. naturutredningar). När utgångspunkten är känd, är det möjligt att prioritera och sätta relevanta mål.
- Hitta dina partners: Framgångsrik implementering av regenereringsåtgärder kräver att flera parter och intressenter engageras i samarbetet. Relevanta partners kan vara den offentliga sektorn, icke-statliga organisationer eller andra företag. Att hitta bra partners ger dig ytterligare expertis och möjligheten att hantera frågor bortom företagets gränser.
- Implementera och verifiera resultat: Att verifiera effekten av regenereringsåtgärder och resultat är avgörande för att undvika tomma löften och grönmålning. Vanliga sätt att kommunicera påverkan är årliga hållbarhetsrapporter eller olika certifieringar. Ramverk för hur man rapporterar om påverkan finns tillgängliga, och till exempel ställer hållbarhetsrapporteringsdirektivet (Corporate Sustainability Reporting Directive, CSRD) krav, direkt eller indirekt, på företag för hur de ska rapportera (läs mer).
*Externalitet innebär en kostnad eller nytta som orsakas av en producent för externa parter. Det vanligaste exemplet på externalitet är miljöföroreningar.
Referenser:
Das, A., & Bocken, N. (2024). Regenerative business strategies: A database and typology to inspire business experimentation towards sustainability. Sustainable Production and Consumption, 49, 529–544. https://doi.org/10.1016/j.spc.2024.06.024
Konietzko, J., Das, A., Bocken, N., 2023. Towards regenerative business models: a necessary shift? Sustainable Production and Consumption 38, 372–388. https://doi.org/10.1016/j.spc.2023.04.014
Vill du veta mer om regenerativ affärsverksamhet? Ta kontakt!