Julkaistu 14.8.2024
Olet ehkä nähnyt sanan ”uudistava” tai ”regeneratiivinen” käytettävän eri yhteyksissä ja pohtinut, mitä se oikeastaan tarkoittaa? Uudistavan liiketoiminnan käsitteelle voi olla useita tulkintoja, mutta yleinen ajatus on, että siirrytään pelkästä negatiivisten vaikutusten rajoittamisesta positiivisen vaikutuksen saavuttamiseen, eli ollaan nettopositiivisia. Tämä blogi tiivistää valittujen tieteellisten artikkeleiden näkemyksiä uudistavasta liiketoiminnasta (katso viitteet) ja kokoaa niistä olennaiset näkökohdat.
Uudistava = nettopositiivinen
Suurin osa yrityksistä pyrkii tänään olemaan kestäviä, keskittyen toimintansa jalanjäljen pienentämiseen. Jotkut yritykset tavoittelevat kiertotalouden liiketoimintamalleja, mikä tarkoittaa, että ne pyrkivät sulkemaan, hidastamaan ja kaventamaan resurssien kiertoa, mikä johtaa resurssitehokkaaseen ja omavaraiseen järjestelmään. Jos tavoitteena on uudistava liiketoiminta, strategiana on mennä pidemmälle kuin negatiivisten vaikutusten rajoittaminen: silloin pyritään palauttamaan, säilyttämään sekä parantamaan luonnollisia ja sosiaalisia järjestelmiä, mikä johtaa nettopositiiviseen vaikutukseen. 1
Arvon tuottaminen kaikille sidosryhmille, ei pelkästään osakkeenomistajille
Uudistava lähestymistapa vaatii kokonaisvaltaista näkökulmaa liiketoimintaympäristöön ja -toimintoihin. Kolme pääperiaatetta uudistavassa liiketoiminnassa ovat: 2
- Arvon tuottaminen kaikille sidosryhmille, ei pelkästään osakkeenomistajille
- Arvon havainnollistaminen luonnollisessa, sosiaalisessa ja kulttuurisessa pääomassa jokaisessa tuotannon vaiheessa. Tämä sisältää paitsi negatiivisten vaikutusten eli jalanjäljen mittaamisen myös positiivisten vaikutusten, eli kädenjäljen mittaamisen.
- Ulkoisten vaikutusten* kustannusten sisäistäminen,jonka avulla paljastetaan tuotteiden ja palveluiden tuottamisesta aiheutuvat todelliset hinnat.
Mikä hyöty uudistavasta liiketoiminnasta on yritykselle?
Lineaariset ja tuhoisat liiketoimintamallit, jotka perustuvat luonnonvarojen ylikulutukseen, ovat vähentäneet planeetan luonnollista uusiutumiskykyä. Kaikkien toimintojen muuttaminen kestäviksi ja kiertotalouden mukaisiksi ei enää riitä; sen sijaan meidän on pyrittävä uudistavaan toimintaan varmistaaksemme planeetan ja sivilisaatioidemme tulevan hyvinvoinnin. Mutta mikä on yrityksen hyöty uudistavasta liiketoiminnasta? Uudistavien strategioiden omaksumiselle on vahvat taloudelliset perusteet, sillä ne auttavat yrityksiä sopeutumaan ja käsittelemään tulevia stressitekijöitä, kuten ilmastokatastrofeja ja niihin liittyviä konflikteja. Se on myös mahdollisuus löytää synergioita kumppaneiden kanssa ja uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Toisin sanoen, pohtimalla, miten yritys suhtautuu luontoon ja yhteiskuntaan ja löytämällä polku netto-positiivisuuteen, yritys voi varmistaa toimintansa myös tulevaisuudessa. Täysin uudistava liiketoiminta saattaa olla mahdotonta lineaarisessa järjestelmässä, mutta kun yhä useammat yritykset ottavat pieniä askelia siihen suuntaan, voimme lopulta luoda suurempia systeemisiä muutoksia.
Esimerkkejä uudistavista liiketoimintamalleista
Se, miten yritys voi siirtyä uudistaviin liiketoimintamalleihin, riippuu yrityksen toiminnasta ja ympäristöstä. Tässä on esitetty esimerkkejä kansainvälisesti sovelletuista uudistavista liiketoimintakäytännöistä. 1
Uudistava johtajuus voi tarkoittaa toimitusketjun auttamista siirtymään uudistaviin käytäntöihin, mikä voi olla hyvä tapa muuttaa olemassa olevan arvoketjun ja liiketoimintamallin vaikutusta. Toimitusketjun läpinäkyvyys voi antaa kuluttajille mahdollisuuden tehdä paremmin perusteltuja päätöksiä ostotilanteessa. Voittojen uudelleeninvestointi luontoon ja yhteiskuntaan sekä vaikuttamistyö ovat tapoja, joilla yritykset voivat käyttää voittojaan ja sosiaalista vaikutusvaltaansa ympäröivän maailman uudistamiseen.
Vastuullinen hankinta auttaa voimaannuttamaan ja vahvistamaan toimitusketjua ja heidän yhteisöjään. Tämä voi sisältää esimerkiksi pienten yritysten ja viljelijöiden tukemista toimitusketjussa, reilun korvauksen tarjoamista viljelijöille sekä ainesosien ja raaka-aineiden jäljitettävyyden varmistamista. Pitkän aikavälin sitoumukset yritysten ja heidän toimittajiensa välillä auttavat vähentämään riskejä, jotka saattaisivat muuten estää taloudelliset investoinnit toimitusketjussa.
Luonnon uudistaminen koostuu sarjasta toimia, joiden tarkoituksena on parantaa luonnon terveyttä. Tämä voi esimerkiksi sisältää uudistavia viljelykäytäntöjä, joilla parannetaan maaperän terveyttä ja sopeutumiskykyä, tai metsien ennallistamista, jotta kasvi- ja eläinlajisto voi kukoistaa. Sosiaalinen uudistaminen tähtää ihmisten ekosysteemien uudistumiseen. Konkreettisia toimia voivat olla esimerkiksi reilun kaupan käytännöt, yhteisöjen osallistaminen toimitusketjussa päätöksentekoprosesseihin, oikeudenmukaisten ja tasapuolisten työolojen tarjoaminen sekä luomalla paremmat edellytykset yhteisöille pärjätä hyvin.
Yritykset voivat vaikuttaa positiivisesti asiakkaisiinsa kehittämällä tuotteita, jotka edistävät ihmisten terveyttä ja hyvinvointia. Tämä voi tarkoittaa luonnollisten, orgaanisten tai turvallisten ainesosien käyttöä tai sellaisten tuotteiden luomista, jotka parantavat elinoloja.
Yritykset, jotka keskittyvät työntekijöihinsä, parantavat heidän työolojaan, elämäänsä ja hyvinvointiaan. Useimmiten tämä sisältää reilun palkan, oikeudenmukaiset työolosuhteet ja mahdollisuuden osallistua päätöksentekoon. Se voi myös sisältää palveluja, jotka edistävät työntekijöiden fyysistä ja henkistä terveyttä. Joissain tapauksissa yritykset voivat pyrkiä palkkaamaan ja kouluttamaan henkilöitä, joilla syystä tai toisesta on vaikeuksia työllistyä.
Ketkä ovat uudistavan liiketoiminnan edelläkävijöitä?
Uudistava toiminta yhdistetään useimmiten toimialoihin, jotka ovat riippuvaisia luonnon pääomasta ja ekosysteemipalveluista. Siksi yritykset, jotka jo soveltavat uudistavia liiketoimintamalleja, löytyvät pääasiassa elintarvike-, kulutustavara- ja muotialalta. 1
Useimmat uudistavan liiketoiminnan esimerkit löytyvät joko pienistä yrityksistä tai erittäin suurista yrityksistä. Pienet yritykset tarvitsevat erottautumista kilpailijoista ja voivat tehdä sen löytämällä uusia tapoja tuottaa arvoa sidosryhmille. Suurilla yrityksillä puolestaan on varaa kokeilla uusia liiketoimintamalleja.
Kaikille eivät sovi samat ratkaisut
Uudistavan toiminnan sisällyttäminen liiketoimintastrategiaan riippuu yrityksen toiminnan tyypistä sekä ympäristö- ja yhteiskunnallisesta kontekstista. Joillekin yrityksille uudistava toiminta voidaan sisällyttää strategian ytimeen ja soveltaa kaikilla toiminnan tasoilla. Toisille oikea tapa edetä on toteuttaa uudistavan oiminnan aloitteita asteittain siirtymävaiheessa, aloittaen merkityksellisimmistä toiminta-alueista.
Nämä ovat kolme keskeistä askelta uudistavien käytäntöjen toteuttamisessa:
- Tunne lähtökohtasi ja aseta tavoitteet: Paras tapa aloittaa on arvioida yrityksen nykytilanne ja konteksti. Tämä sisältää olennaisten sidosryhmien kartoituksen sekä yrityksen riippuvuuksien ja vaikutusten ymmärtämisen suhteessa ympäröivään maailmaan (lue lisää esim. luontoarvioinneista). Kun lähtökohdat ovat tiedossa, voidaan priorisoida ja määritellä olennaiset tavoitteet.
- Etsi kumppanisi: Onnistunut uudistava liiketoiminta edellyttää useiden osapuolten ja sidosryhmien osallistumista yhteistyöhön. Sopivia kumppaneita voivat olla julkinen sektori, kansalaisjärjestöt tai muut yritykset. Hyvien kumppaneiden löytäminen tuo lisäosaamista ja mahdollisuuden vaikuttaa asioihin yrityksen rajojen ulkopuolella.
- Toteuta ja varmenna tulokset: Uudistamistoimien ja vaikutusten mittaaminen ja varmentaminen on ratkaisevan tärkeää, jotta vältetään tyhjät lupaukset ja viherpesu. Tavallisia tapoja viestiä vaikutuksista ovat vuosittaiset kestävyysraportit tai erilaiset sertifioinnit. Kehyksiä vaikutusten raportointiin on saatavilla, ja esimerkiksi yritysten kestävyysraportointidirektiivi (CSRD) asettaa joko suoraan tai välillisesti vaatimuksia yrityksille siitä, miten niiden on raportoitava (lue lisää).
*Ulkoisvaikutus tarkoittaa kustannusta tai hyötyä, jonka tuottaja aiheuttaa ulkopuolisille osapuolille. Yleisin esimerkki ulkoisvaikutuksesta on ympäristön saastuminen.
Viitteet:
Das, A., & Bocken, N. (2024). Regenerative business strategies: A database and typology to inspire business experimentation towards sustainability. Sustainable Production and Consumption, 49, 529–544. https://doi.org/10.1016/j.spc.2024.06.024
Konietzko, J., Das, A., Bocken, N., 2023. Towards regenerative business models: a necessary shift? Sustainable Production and Consumption 38, 372–388. https://doi.org/10.1016/j.spc.2023.04.014
Haluatko keskustella uudistavasta liiketoiminnasta? Ota yhteyttä!